autorijles met rijinstructeur

Hoe werkt een auto?

Een auto kan soms net zo moeilijk te besturen lijken als een vliegtuig. Allerlei knopjes overal en van een aantal weet je misschien niet eens zo goed wat ze doen. Dat horen we bij Rijschool Motion in Almere Stad wel vaker.

De belangrijkste knopjes zijn natuurlijk je lampen, richtingaanwijzers, waarschuwingslichten en je ruitenwissers. Van deze weet ook vrijwel iedereen hoe ze werken. Dit zijn de mooie hendels aan de zijkant van het stuur.

Maar er zijn nog veel meer knopjes en ook niet elke auto heeft de zelfde knopjes. Tegenwoordig heeft gelukkig wel bijna elke auto airconditioning en ook verwarming. Maar sommige auto’s ook een knopje om de lucht binnen in de auto te laten circuleren. Dat is handig als je ergens rijdt waar het niet lekker ruikt.

Daarnaast hebben sommige auto’s ook stoelverwarming waar dan ook weer een apart knopje voor is. Ook voor de eventuele achterruit verwarming is een apart knopje. Ook zit er misschien nog een knop voor het navigatiesysteem. Het kan ook zo zijn dat je de navigatie kan besturen met je stem.

Andere knoppen die te vinden zijn in een auto zijn de startknop en de cruise-control knop. De startknop zie je regelmatig op nieuwere auto’s. Dan heb je dus ook geen sleutel meer nodig.

Autorijden is gelukkig niet net zo lastig als het besturen van een vliegtuig. Als je eenmaal wat langer in een auto rijdt ga je vanzelf doorkrijgen welke knop, waar voor dient. De ene auto heeft wat meer knoppen dan de ander en misschien ook op net een andere plek.

Het is belangrijk dat je de knoppen weet die je het vaakst moet gebruiken. Als je de richtingaanwijzers niet kunt vinden, dan is het misschien verstandig de handleiding van je auto nog eens door te lezen. Ook het starten van een auto kan soms knap lastig zijn. Het is soms niet een kwestie van een sleutel draaien of een druk op een knop.